Week 22: Sam Anders heeft het licht ontdekt door zijn vader

Het blijft bizar hoeveel bijzondere verbintenissen ik nog steeds ontdek met inwoners uit ons prachtige dorp Vreeland.

Gelijktijdig met ons zijn Pien en Sam Anders (jr) aan de Voorstraat komen wonen. Pien is de dochter van Inez van Oord, die ik ken van het Innovatiekabinet dat ik ooit heb opgericht. Al snel kwam ik erachter dat Piens’ vriend Sam op Champions League niveau innoveert met zijn bedrijf Physee. Twee jaar geleden werd deze onderneming uitgeroepen tot de winnaar van de KvK Innovatie Top 100, een prijs die ik zelf vijftien jaar geleden heb bedacht. Vorig jaar werd ik nota bene als bedenker van de prijs in theater ’t Spant samen met Koning Willem Alexander (zie foto) geïnterviewd over onder meer de innovatie van Physee.

Recentelijk vertelde Sam mij dat Physee niet alleen grote kantoren zodanig verduurzaamd met glas dat ze energie kunnen opwekken, maar dat nu ook de glas- en tuinbouw een nieuwe doelgroep is geworden. Uitgerekend mijn laatste werkgever Koppert Cress in Monster, waar ik als innovatiecoach van eigenaar Rob Baan werkte, fungeert als ‘showcase’. Echt bizar dus.

Het levensverhaal van Sam leest ook als een spannend jongensboek. Op school wilde hij niet deugen. Hij zag pas het licht toen zijn vader Sam Anders sr zo trots was toen hij zijn Mavodiploma had gehaald. Junior schaamde zich echter. Vanaf dat moment maakte hij pas echt serieus werk van zijn studie. Na de havo en vwo deed hij eerst met succes een bachelor industrieel ontwerpen in Delft. In die periode sprong hij ook nog bij het succesvolle dEP sfeerontwerpers bij toen zijn vader door ziekte tijdelijk uitviel. En alsof dat nog niet genoeg was deed hij daarna een master kunstacademie en economie in Stockholm. In die tijd sliep, studeerde en woonde hij alleen op de campus. Zo gedreven was hij.

Door zijn linker- en rechterhersenhelft te trainen, is hij niet alleen bovengemiddeld creatief maar is hij ook in staat succesvolle businesplannen op te stellen. Zijn vrienden en huisgenoten in Delft, onder wie Ferdinand Grapperhaus jr (zoon van..) zochten hem daarom in Scandinavië al op om hun droom met hem gestalte te geven. Met Physee ontwikkelden zij in het Reactor Instituut Delft een coating die met een glazen gevel energie kan opwekken. Young professionals uit 13 verschillende landen werkten mee aan deze baanbrekend innovatie voor het commerciële vastgoed. Door corona en de zeer beperkte bewegingsvrijheden zijn de meeste buitenlandse werknemers weer vertrokken, maar als ‘scale-up’ timmert Physee nog steeds aan de weg.

PAR+-coating is inmiddels een nieuwe innovatie die Physee met DSM als partner in de glas- en tuinbouwsector heeft geïntroduceerd. De cressen van Koppert Cress groeien er sneller door, krijgen meer smaak en kleur en dat leidt tot 8 procent meer rendement per m2. En dat geldt ook voor telers van tomaten en aardbeien.

De volgende miljoeneninvestering staan alweer voor de deur om Physee nog verder de vleugels te laten uitslaan. Ik vrees alleen dat Sam nog minder thuis zal zijn, want innoveren is vergelijkbaar met het bedrijven van topsport met regelmatig tegenslagen en soms doorbraak successen.

Bijgaand een gesprekje op de Van Leer brug over de duurzaamheidskansen van Vreeland. Met excuses dat de wind een stoorzender is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: