Week 75: Thecla van der Maat, #eeuwigjong

Met Thecla van der Maat (78) heb ik een bijzondere band. Ze symboliseert voor mij de Blue Zonegedachte door de wijze waarop ze nog altijd midden in het leven staat. Ze reist nog veel en vaak, wandelt dagelijks en draait haar hand er niet voor om van Praag naar Hamburg te fietsen.

Op dit moment is ze met de bus naar Engeland vertrokken om een vriendschap van 70 jaar te vieren met haar jeugdvriendin uit Amstelveen. Ik noem haar gekscherend mijn personal assistant (pa) voor het project Vreeland, het gelukkigste dorp.

Thecla daagde mij vorig jaar uit een dorpsdiner te organiseren. Ooit belandde ze in de Franse Dordogne in Saint-Robert in zo’n feest, waarbij de bewoners zelf hun borden, bestek en glazen meenamen en de gerechten kochten bij dorpsgenoten die hadden gekookt. Of ik dat ook eens in Vreeland kon en wilde organiseren…

Op zondag 11 juni gaat dat gebeuren in de St Nicolaaskerk van Vreeland. We starten om 17 uur. Gerenommeerde professionele (hobby) koks zullen tal van gerechten bereiden. Op het geluksbuffet kunnen de deelnemers met een strippenkaart van 5 euro een gerecht verkrijgen.

Thecla heeft afgelopen half jaar vele strippenkaarten al verkocht voor deelname aan de activiteiten met als beloning deelname aan het geluksbuffet. Helaas zijn vele activiteiten (golf, jeu de boules, mindfullness) nog niet georganiseerd omdat het weer niet meezat. Maar de strippenkaart blijft geldig en kan op 11 juni al worden verzilverd. Ook kunnen er meer strippenkaarten worden bijgekocht voor een tweede of derde gerecht. Om voedselverspilling te voorkomen, moet vooraf al het menu worden uitgekozen. Het aanbod van gerechten is divers, maar beperkt. Direct na pinksteren krijgt iedereen per mail of per whatsapp bericht wat beschikbaar komt en welke fameuze koks een bijdrage leveren. Heb je nog geen strippenkaart, maar wil je ook proeven van het geluksbuffet, stuur dan zsm een mailtje naar info@broccori.nl. Uiteraard onder het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Thecla zelf kan al niet wachten om de gasten te ontvangen.  Ze is dan helemaal in haar element. Na een lang arbeidzaam leven bij KLM en jarenlang actief te zijn geweest voor de hockeyclub Loenen viert ze nu haar leven met vrijwilligerswerk voor de buurtkamer en Graag gedaan waarbij ze vaak eenzame mensen met de auto vervoert of vergezelt naar het theater.  ,,Ik ben weliswaar 78, maar mijn moeder is 98 geworden. Ik heb dus nog een leven voor mij. Zo lang ik fit blijf, wil ik nog veel doen en genieten.’’

Ikzelf geniet altijd wanneer ik Thecla wandelend of fietsend tegenkom. Met een gezonde blos op haar wangen en altijd zonder sokken…. Weer of geen weer. Ze is trots op haar dochters. Woont al 23 jaar alleen in haar gezellige huis aan de Boterweg, maar haar gastvrijheid blijft ongekend. Een vrouw waar je dus blij van wordt!

3 reacties op “Week 75: Thecla van der Maat, #eeuwigjong”

  1. Thecla is inderdaad een erg lieve en fijne Vreelander. Goud voor ons dorp. Collega bij Graag Gedaan en de Buurtkamer💕

    Geliked door 1 persoon

  2. Irmgard Michielsen Avatar
    Irmgard Michielsen

    Tecla vertegenwoordigt gezond en vitaal oud worden. Een mooi voorbeeld voor onze droom ‘Vreeland als Blue zone in Stichtse Vecht’.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: