Week 70: IM Hans Kalkman, bijzonder tot aan de meet

Vrijdag 13 januari is in familiekring afscheid genomen van Johan Berdien (Hans) Kalkman (90). Vanaf eind oktober heb ik diverse ontmoetingen met hem gehad. Elk gesprek was bijzonder, ondanks zijn toenemende vergeetachtigheid. Duidelijk was toen al dat het einde van zijn leven steeds dichterbij kwam. Maar zijn familie en mantelzorgers legden mij geen strobreed in de weg als ik weer eens voor de deur stond aan de Bergseweg. Liefdevol kreeg ik dan steevast te horen dat Hans zo bijzonder is en dat bijna alle ‘krankzinnig verhalen’ ook op waarheid zijn berust.

Ik merkte al snel dat Hans ook extreem eigengereid was. Het ene moment moest ik zijn broek omhoogtrekken omdat hij zo veel was afgevallen door zijn ziekte. Schalks riep hij dan: ,,Maak je geen zorgen. Ik val niet op mannen.’’ Het andere moment vroeg hij plots wat ik eigenlijk kwam doen? De opmerking dat ik zijn levensverhaal wilde horen, vond hij vervolgens genoeg aanleiding om verder te praten.

Hans spotte ik een jaar geleden tijdens mijn wandelingen langs de Vecht. Zijn rijbewijs was hem toen al ontnomen, maar hij slaagde er zelfs vanaf zijn bankje voor zijn huis nog in met Jan en Alleman contact te maken. Ook zijn excentrieke kledingkeuze maakte hem kleurrijk. Ik werd zelf vooral gegrepen dat veel (klein) kinderen zo vaak bij hem op bezoek kwamen.

Zijn corporale woordkeuze vond ik daarnaast erg grappig. Al snel werd duidelijk dat er meer verbindingen waren tussen Hans en mij. In Rotterdam werkte hij enige jaren als redactiebode bij NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad aan de Westblaak, waar ik ook heb gewerkt.

Zijn dienstplicht bij de marine bracht hem in Zweden waar hij de Zweedse taal leerde te beheersen. Met zijn overbuurman Arie van Wijhe heeft hij tot vlak voor zijn dood nog zijn Zweedse woordenschat onderhouden. Bij het handelshuis Jacobson Van de Berg specialiseerde hij zich in handel van tropisch hout. In de bushbush leerde hij ook jagen.  Een groot gewei koesterde hij als trofee toen hij een agressief en verstoten buffalo in Botswana het zwijgen oplegde. De foto van zijn buit heb ik mogen zien.

In die tijd verzamelde Kalkman ook antiek. Ook daar had hij een goede neus voor. Als latere topman van Japan Airlines kwam hij daarnaast op bijzondere plekken. En van 1972 tot 1981 resideerde zijn gezin op buitenplaats Bijdorp in Loenen aan de Vecht.

De laatste jaren leefde hij gescheiden van zijn geliefde vrouw Lizzy die door dementie werd opgenomen in een verzorgingshuis in Bussum. Maar de band met zijn kinderen bleef goed. Hij zette mij toen ook op het spoor kennis te maken met zijn zoon Alexander die in Breukelen een bedrijf in natuurlijke sportvoeding heeft. En daarmee is weer de cirkel naar zijn vader Chris gesloten. De vader van Hans kroonde zich in 1909 en 1914 tot Nederlands kampioen wielrennen op de weg. ,,Aan alles wat ik doe en heb gedaan, zit een verhaal’’, zo vertelde Hans mij. Waarvan akte.

We waren nog lang niet uitgepraat. Op zijn verzoek verstuurde ik nog een mail met vragen. Zoals:

 • Welke bijzondere personen (3 a 5 is genoeg hoor) heb je mogen ontmoeten in je leven en wat hebben ze je geleerd?
 • Welke reizen (3 a 5 is genoeg weer) hebben de meeste indruk op je gemaakt en waarom?
 • Waar ben je het meest trots op in je leven?
 • Waar word je nog blij van op deze leeftijd?
 • Wat heb je met Vreeland?
 • Wat was je band met je vader?
 • Wat zou je anders doen wanneer je je leven mag overdoen?

Dat gesprek is niet meer gekomen. De rouwkaart koester ik als laatste herinnering aan deze markante man.

Eén reactie op “Week 70: IM Hans Kalkman, bijzonder tot aan de meet”

 1. Willem Schippers Avatar
  Willem Schippers

  Wat een mooi stukje over Hans Kalkman. Ik heb hem en Lizzy leren kennen in Rotterdam. Rotary club Rotterdam Zuid. Fijne vriendschap en over en weer leuke etentjes bij elkaar thuis. Ik heb Hans en Lizzy nog enkele malen bezocht in Vreeland toen onze dochter met haar gezin daar ging wonen. Hans was een fijne vriend en tja jammer voor Lizzy. Sterkte voor zijn kinderen. Maud en Willem Schippers Vroom

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: