Week 68: Edmond Pasman doet graag gek op de atletiekbaan

Edmond Pasman (71) heeft de lach aan z’n kont. Als brugwachter in de kerstmusical, maar ook als atletiektrainer zorgt hij altijd voor een grijns op je gezicht. Ik ontmoette hem eens in fitnessruimte van de fysio aan de Fetha en viel direct voor zijn humor. 

In het kader van Vreeland, het gelukkigste dorp van Utrecht verzorgt hij atletiektrainingen. Ik heb nooit geweten dat deze sport zo leuk kan zijn- door de wijze van training geven van Edmond. Hij geeft niet alleen goed les, maar laat iedereen boven zichzelf uitstijgen. Ook bij de Theatrale Kerstwandeling zorgde Edmond voor een bijzondere twist met zijn Amsterdamse accent en taalgrappen over ons dorp.

Edmond groeide op in Nieuwer Amstel dat later is opgegaan in Amstelveen. Edmond is er één van een tweeling. Zijn tweelingbroer Rob kreeg na de geboorte een hersenbloeding en leefde verder in een rolstoel, met zowel een lichamelijke als verstandelijke beperking. ,,Ik weet niet beter dan dat ik altijd achter de rolstoel liep. We waren een echte tweeling; erg op elkaar gesteld en ook op hetzelfde moment grijs. Uiteindelijk is Rob niet ouder dan 55 jaar geworden.’’

Als atletiektrainer maakt Edmond er een sport van mensen met een beperking ook enthousiast te maken. Hij doet dat via frame running, dat op de nominatie staat een para-olympische sport te worden. Kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking kunnen daarbij met een driewielig loopframe met zadel, stuur en borststeun, maar zonder pedalen, lopen of rennen.

Een half leven is hij inmiddels verbonden aan atletiek in Amstelveen. Eerst op een gravelveldje bij NFC, maar sinds 1975 als medeoprichter van AV Startbaan op een 400 meter atletiekbaan. Ooit was Edmond een verdienstelijk hinkstapspringer. Hij heeft daarna alle mogelijke functies binnen de club vervuld, maar concentreert zich nu nog alleen op het geven van trainingen.  

Veertig jaar geleden belandde hij in Vreeland. Bij zijn benoeming tot hoofd burgerzaken van de gemeente Loenen moest hij beloven in dezelfde gemeente te komen wonen. En dat bevalt hem nog altijd erg goed. Zes jaar geleden is hij met pensioen gegaan en kijkt hij met veel plezier terug op zijn werkzame leven. ,,Ik ben geen beleidsman. Ik houd van concrete zaken aanpakken. In de gemeente was ik onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen, maar behandelde ook paspoort- en rijbewijsaanvragen en onderhield ook de contacten met het Huis van bewaring in Nieuwersluis, waar ik soms een huwelijk voltrok. Dat was heel leuk om te doen.’’

Tegenwoordig geniet hij van zijn rol als opa, zijn atletiektrainingen (,,Maar ik stop wanneer ik met een opgevoerde rollator de baan op moet’’) en de gekkigheid die hij verkoopt in het dorp. Zijn rol als trol in de musical Ronjade roversdochter was ook weer op zijn lijf geschreven. In onderstaand filmpje acteert hij als brugwachter in de Theatrale Kerstwandeling van 2022.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: