Week 65: Peter Sandberg: 83 jaar levenslust en nog niet uitgeleerd…

Peter Sandberg (83) vormt samen met zijn vrouw Til een verborgen Bluezones gemeenschap in ons dorp. Dennis van Steeg had eens over ‘Peter van de boot’ gehoord en tipte mij hem op te zoeken. En dat hebben we geweten, want er leek geen einde aan het spontane bezoek te komen. We hingen meer dan twee en half uur aan zijn lippen.

Peter woont nu zo’n acht jaar op een woonboot, vlak bij de molen van Vreeland. Zijn woonark is een soort van pleisterplaats voor de tien kinderen, 22 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Dagelijks komen er verschillende nazaten langs, onder wie Brecht Murré, een onwaarschijnlijke kopie van haar moeder trouwens.

Ze zijn zo druk met hun eigen gezin dat ze nooit tijd en behoefte hebben om Vreeland beter te leren kennen. Bovendien werkt Peter nog altijd drie dagen in de week als gids. Hij toert dan met groepen toeristen door ons land. En als het enigszins mogelijk is, bezoekt hij wekelijks ook nog twee tot drie keer de kerk van de Christengemeenschap in Amsterdam of Bussum. Dagelijks mediteert hij ook. Kortom hij leeft (onbewust) volgens de principes van de Bluezones, waar de mensen bovengemiddeld oud worden en gelukkig zijn.

Zingeving houdt hem ook permanent bezig. Hij is daarbij groot fan van Rudolf Steiner, de grondlegger van antroposofie, maar ook van de vrije school waar kinderen maximaal de ruimte krijgen zich volledig te ontplooien.

Ooit studeerde Peter economie in Rotterdam, maar na zijn kandidaats besloot hij zich vooral te verdiepen in filosofie en kunst. Tot de dag vandaag verrijkt hij nog altijd zijn kennis. ,,Ik ben nooit afgestudeerd., maar ben nooit uitgeleerd. Dat was niet nodig, want ik kon mijn dagen goed vullen met het begeleiden van groepen toeristen van American Express die Europa wilden leren kennen. En toen American Express daarmee stopte, bleven de mensen mij bellen. Ik vind het zelf ook te leuk en moet er niet aan denken om te stoppen.’’

Vraag Peter naar zijn favoriete kunstenaar en je wordt meegezogen in zijn passie voor Frans Hals en Rembrandt. Hij staat nu alweer te popelen dit weekeinde naar Haarlem te mogen gaan met een groep Amerikanen en daar werken van Frans Hals te kunnen bestuderen.

In Rome raakt hij ook nooit uitgepraat over de architectuur, maar dat geldt ook voor zijn liefdevolle band met zijn vrouw. ,,Bij mij draait alles om voelen en denken. Ik ben nu 48 jaar getrouwd met Til. Zij had uit een eerder huwelijk negen kinderen. Daar is dus nog een tiende bijgekomen. Ze is zo bijzonder en talentvol. Ik heb haar nooit horen vloeken. En dan mag ik ook nog met haar op de mooiste plek van Vreeland wonen. Vanuit onze boot kijk je uit over de prachtige Vecht, maar zie je ook een schitterende tjalk en aan de overkant de toren van een monumentale kerk. Daar raak je toch nooit op uitgekeken?’’

In het onderstaand filmpje geniet Peter van zijn omgeving.

2 reacties op “Week 65: Peter Sandberg: 83 jaar levenslust en nog niet uitgeleerd…”

  1. Prachtig Verhaal over mijn Unieke Broer en Schoonzus! Een Uniek Liefdevol Koppel! Peter krijgt Veel Ruimte om datgene te doen wat zijn Passie is! Hij staat altijd Klaar voor Zijn Tilly! Hoop dat Ze nog Lang Samen Mogen Zijn!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: