Week 56: Jan Hos gaat verder dan Langs de Lijn

Met veel plezier promoot ik het concert van de Big Bad Bruce Band dat Jan Hos (69) zondag a.s. in het dorpshuis van Vreeland organiseert. Als tegenprestatie nodigde ik mijzelf bij hem thuis uit voor het maken van een blog, want ik vermoedde dat wij meer overeenkomsten dan tegenstellingen zouden constateren in ons leven.

Dat bleek al snel in ons gesprek. Als programmatechnicus werkte Jan samen met onder meer Jan Rietman (Los Vast), Chiel van Praag (Veronica in het land) en deed hij regelmatig de wekelijkse uitzendingen van Langs de Lijn. Hij werkte samen met wijlen Theo Koomen, maar ook met Felix Meurders. In 1975 raakte hij eeuwig bevriend met eindredacteur Rob van Velsen van Studio Sport die ik ook goed ken. Bijna wekelijks toeren zij op de racefiets langs de Vecht.

Bij Langs de Lijn werkte hij ook samen met radioman Jaap Hofman, die ook verbonden is aan het mede door mij opgerichte Rien van Nunen Genootschap in Hillegom.

Door zijn vrouw Nely belandde Jan in 1988 in Vreeland, dat hij in zijn hart heeft gesloten. Zijn geboortestad Maastricht mist hij daarom niet meer. “Vanaf de eerste dag voel ik mij hier thuis. Het jaarlijkse dorpsfeest en Koningsdag verbroedert. Als je jarig bent, komt bij wijze van spreken iedereen even spontaan langs.’’

In theater De Dillewijn in Ankeveen verzorgt Jan Hos sinds enkele jaren de techniek. Dichterbij huis organiseert hij jaarlijks de Nieuwjaarsduik met de IJsclub. Ook wordt hij in een adem genoemd als er met weemoed wordt gepraat over de fameuze wielerronde van Vreeland in 2015 tijdens het “Vreeland 750 Jaar” jubileum. Hij stond ooit onbewust aan de basis van de geboortewieg van de wielerploeg PDM. Hij bracht de belangrijkste pionnen bij elkaar en dat leverde hem een schat aan ervaringen en netwerken op. Zelfs de Spaanse wielergrootheid Delgado kan hij inmiddels tot zijn vrienden rekenen.

Met een etentje, verzorgd door Paul Fagel en Wilko Berends, als lokkertje werden o.a. Joop Zoetemelk, Theo de Rooy, Leo van Vliet, Maarten den Bakker en Peter Stevenhagen verleid deel te nemen aan de Ronde van Vreeland. Mijn gewaardeerde oud-collega Gio Lippens (Radio Tour de France) werd belangeloos als omroeper gestrikt door oer-regelaar Jan Hos.

Naast het fietsen is Jan Hos onafscheidelijk met zijn Jack Russel Sammie, die uit het nest van boer Johan Beukeboom komt. Jan is daarnaast altijd te porren voor een partijtje voetbal. In het verleden bij Omroep Sport en Ontspanning (OSO), maar tegenwoordig bij de veteranen van FC Breukelen. In het kader van de ambitie om van Vreeland het gelukkigste dorp van de provincie Utrecht te maken, is Jan bereid gevonden met sjoelen aan de slag te gaan. 

Voor de komende dagen richt hij zich eerst nog op de ondersteuning en promotie van de Big Bad Bruce Band. Op verzoek van Jan doet Wendela Sandberg uit Vreeland een laatste oproep de laatste kaarten te kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: