Week 55: Robin Schipper wil werken aan een mooiere wereld

Robin Schipper (39) is mijn mooie bijvangst van een recent bezoek aan het Repaircafé. Ik genoot hoe hij zich met zijn neefje uit Ouderkerk aan de Amstel en zijn vader uit Amstelveen inspande om ‘kapotte apparatuur’ weer werkend te krijgen in het dorpshuis van Vreeland.

Tot sluitingstijd hebben we onlangs aan de bar bij Mevr Daalder onze liefde voor Vreeland en een duurzame wereld gedeeld. Vier jaar geleden streek Robin bij toeval neer in ons dorp. ,,Het was direct liefde op het eerst gezicht. In de winter is het wat stil, maar de rest van het jaar waan ik mij hier op vakantie met mijn vrouw en dochtertje.’’

Aan het water komt hij ook tot rust, want zijn werk als oprichter van innovatieafdeling Explore&Go bij het Havenbedrijf van Amsterdam is best pittig. De haven is de motor van de economie en spin in het web. Robin ziet vanuit daar kansen om de energietransitie de juiste zet in de rug te geven. Hij heeft daarvoor o.a. de start-up Shared Energy Platform (www.sep-energy.nl) opgericht.

Havenondernemers leveren daarbij elkaar onderling stroom. Hierdoor besparen de bedrijven kosten en wordt de beschikbare elektriciteitsinfrastructuur in de haven beter benut, met name op momenten van piekbelasting van het net. Een actueel thema tegenwoordig. Naast de stroom van aangesloten bedrijven, wordt ook de elektriciteit van windpark Ruigoord, de vele grote zonnedaken en stroom uit biomassa van afvalverbrander AEB op het platform aangeboden. Het platform zorgt elke 15 minuten dat vraag en aanbod van de aangesloten bedrijven op elkaar worden afgestemd. Als er een match is, zijn beide bedrijven beter uit. Een tekort of surplus wordt soms tijdelijk gekocht/ verkocht via de beurs.

Robin Schipper, oprichter van SEP en gedetacheerd vanuit Port of Amsterdam: ,,In plaats van een contract met de gebruikelijke energieleveranciers, heb je nu een contract met je buren. Dit maakt de stap mogelijk kleiner om ook op andere onderdelen samen te werken in de energietransitie.”

Met zijn afgeronde studies technische bedrijfskunde en financieel management aan Business Universiteit Nyenrode ziet hij nog permanent nieuwe kansen voor het Havenbedrijf waar hij al zes jaar werkzaam is. Trots somt Robin op dat de haven van Amsterdam de vierde haven van Europa is qua grootte en als grootste benzinehaven ter wereld een belangrijke rol wil spelen in de transitie naar hernieuwbare energie.

Naast een leuke baan voetbalt Robin nog graag wekelijks, maar geniet hij thuis het meest met passie van zijn dochter Olivia. En daar gaat zijn filmpje over.

Eén reactie op “Week 55: Robin Schipper wil werken aan een mooiere wereld”

  1. Erg leuk om je te ontmoeten Herman! Ik kijk uit naar je lezing 16 oktober.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: