Week 54: Hans Duran, geluidsman in hart en nieren

Hans Duran (62) is verknocht aan het geluid dat hij dagelijks mag opnemen voor de Euro Media Group (EMG). Zijn vrouw Leontine werkt bovendien als receptioniste/telefoniste bij dit mediabedrijf en sinds zes jaar werkt ook zijn zoon Yves (24) er onder de hoede van zijn vader als geluidstechnicus. Tot slot heeft Hans nog een dochter (Claudine), die samenwoont en moeder is van dochter Lou.

Hans kan zich nog goed herinneren dat hij ooit als krullenjongen mocht samenwerken met de fameuze filmer Bert Haanstra. Bij een van de voorlopers van EMG ontstond toen al de liefde voor het geluid. Duran leidt inmiddels een flinke afdeling, maar het liefst gaat hij zelf nog op pad. Hij zou avonden vol kunnen praten over zijn belevenissen, verspreid over de hele wereld. Hij maakte tal van series en documentaires met bijzondere mensen als Hansje Bunschoten en Mart Smeets. Van 200 jaar Koninkrijk tot aan de restauratie van de Gouden Koets. Hij nam twaalf series op van Wie is de Mol en draait nog steeds de Rijdende Rechter, Kunst en Kitsch en vele andere programma’s. Op de meest bijzondere plekken heeft hij soms wekenlang vertoefd.

In Oeganda verbleef hij na de val van Idi Amin in ziekenhuizen of guesthouses omdat het alleen daar betaalbaar en veilig was. Die periode overleefde hij door gekookte banaan met een soort van jus te eten. De armoede die hij daar aantrof was vaak schrijnend. Hij kan zich situaties herinneren dat hij aan elke vinger een kind had, bedelend om een flesje schoon water. In een ander Afrikaans land werd hij getrakteerd op een geit die in een pot werd gegaard. Door te zeggen dat hij uit geloofsovertuigingen dit niet mocht eten, hoefde hij niet aan te schuiven bij deze feestmaal.

Hans Duran is inmiddels de meest ervaren en oudste geluidsman van EMG waar bijna 500 mensen werkzaam zijn. Aan stoppen wil hij nog niet denken. ,,Ik sta nog altijd 24/7 aan voor mijn werk en mijn collega’s. Ik geniet er ook van om anderen te helpen. En uiteraard ben ik reuzetrots dat mijn zoon op eigen kracht wordt gevraagd voor de mooiste en grootste klussen, zoals Expeditie Robinson en staatsbezoeken.’’

Hans is geboren en getogen in Vreeland. Zijn wieg stond in het huis aan de Lindengracht waar tegenwoordig fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD woont. Inmiddels woont hij al 30 jaar aan de Singel. Zijn vader was ooit medeoprichter van DOS en voorzitter van de ijsclub. Kortom, hij voelt zich een oer-Vreelander. Hij kan zich geen leven meer voorstellen zonder Vreeland, hoewel van zijn generatie bijna niemand meer in het dorp woont.

In onderstaand vlog gaat Hans wat dieper in op zijn andere passie: fotografie. In de jaren 80 maakte hij prachtige sfeerfoto’s van Vreeland voor uitgever Aalderink. De laatste jaren legt hij al zijn reizen en reportages vast. Mart Smeets gebruikte zelfs een foto van Hans Duran voor de cover van het boek dat hij maakte over Lance Armstrong.

Eén reactie op “Week 54: Hans Duran, geluidsman in hart en nieren”

  1. Mooi om te lezen… ook mooi om te zien dat een man van die generatie erin is geslaagd in het dorp te blijven wonen… heeft veel op foto en film en geluid vastgelegd m.b.t. Vreeland en activiteiten in Vreeland… touwtrekken, waterspektakel enz enz.. ook zijn jongere zusje woont nog in Vreeland, spoorlaan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: