Week 51: Aginus Kalis leidt een leven dat niet te beschrijven is

Een kat heeft negen levens, maar ook Aginus Kalis (69) heeft al menig tegenslag en ogenschijnlijk onmogelijke uitdagingen in zijn leven overleefd.

Als zoon van een huisarts in Rijswijk volgde hij het spoor van zijn vader, maar nam hij na zijn coschappen pijnbestrijding een andere afslag: transplantatiecoördinator van organen in het AMC. Hij trad op in de TROS tv show en AVRO’s Televizier maar was tevens 24/7 oproepbaar en dat legde een zware claim op zijn privéleven

Zijn tweede werkzame leven was zijn functie als medisch directeur bij de farmaceut Solvay/Duphar. Hij werkte met veel plezier in deze extreem concurrentiegevoelige sector. In zijn derde leven kreeg hij bij zorgverzekeraar Achmea de opdracht om een afdeling “zorgmanagement” op te zetten. Hij deed dat ondermeer door een database op te bouwen voor chronisch ziekten (diabeten, hart- en longfalen). Dwars tegen de wens van de Raad van Bestuur dwong hij meer zorg af juist omdat dit uiteindelijk een kostenreductie zou opleveren. En zo geschiedde.

Rond de eeuwwisseling maakte Aginus twee nieuwe levens mee. Hij werd bestuurder in de artsenfederatie KNMG, en tot overmaat van ramp kreeg zijn vrouw Linda een herseninfarct die haar tot vandaag linkszijdig verlamt. En daarna volgde ook nog een behandeling van een borsttumor, terwijl er twee jonge zonen thuis rondliepen en Aginus van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds op pad was.

Als beleidsdirecteur van het ministerie van VWS bleef Aginus geconfronteerd worden met de meest heikele en uitdagende klussen. Zoals de invoering van de tabakswet. In zijn eigen dorp en zeker bij Taveerne De Vecht kon niemand zich voorstellen dat er weldra niet meer gerookt zou mogen worden in de horeca. Toch werd dat realiteit.

De verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam was ook een hectische klus vooral door de internationale weerstand. Met Aginus als projectdirecteur realiseerde Dura Vermeer in anderhalf jaar een nieuw onderkomen op de Zuid-as. Daarnaast moesten 700 gezinnen vanuit Londen in Amsterdam en omgeving worden gehuisvest. Maar het hele kabinet maakte er een halszaak van dat deze operatie zou slagen. De economische spinoff was dan ook gigantisch met veel werk voor advocaten, de biotech industrie en startups via de universiteiten.

Zijn tijdelijke benoeming binnen de directie van het RIVM  confronteerde hem direct met de stikstofcrisis en het begin van de Coronapandemie. Aansluitend mocht hij met een team deskundigen een datalek bij de GGD oplossen. Nu is hij nog werkzaam als directeur van de Dienst Testen, die in nauwe samenwerking met de GGD’s het testen op Corona mogelijk maakt.

Tegelijkertijd moet hij zich nu langzaam voorbereiden op zijn pensioen dat hij al een tijdje had opgeschort. Zodat er ook weer wat meer tijd overblijft voor zijn grote passie koken. Zijn maandelijkse bijdrage aan Ensemble Gastronomique de Médicins Hollandais (EGMH) is ontspannen. Dit gezelschap kookt altijd in Aan de Poel, een van de restaurants met twee sterren. Daarnaast hoopt hij ook wat vaker zijn hoofd te laten zien in het voor hem dierbare Vreeland. ,,Dat er altijd mensen voor je klaar staan als de nood aan de man komt, is onbetaalbaar. En dat maakt het leven hier ook zo aangenaam’’, aldus Aginus Kalis, die tussendoor ook voorzitter was van de dorpsraad ten tijde van het 750-jarig bestaan.

Zijn vele levens zijn daarom nauwelijks samen te vatten in dit blog. In het vlog bespreekt Aginus zijn grote passie koken.

3 reacties op “Week 51: Aginus Kalis leidt een leven dat niet te beschrijven is”

 1. Mooi om te zien, horen en lezen… veelzijdig man hoor… een aanwinst voor de mooie gemeenschap Vreeland….

  Like

 2. Bianca Verschuren Avatar
  Bianca Verschuren

  WOW… veel respect voor je, Aginus!

  Like

 3. Het is een onbeschrijflijk man in alle positieve bewoordingen en superlatieven die te bedenken zijn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: