Week 42: Johan Beukeboom zet het dorp weer op stelten

Reikhalzend kijk ik uit naar het weekeinde. Vreeland wordt dan een feestdorp met het Countryfestival op boerderij Pondarosa, het brugconcert met Orveo op zaterdagavond en Gluren bij de Buren op zondag.

Ter voorbereiding op de feestvreugde probeerde ik alvast kennis te maken met Johan Beukeboom (81), die al meer dan 30 jaar ons dorp op stelten zet met onder meer het Countryfestival. Hoorde al hilarische verhalen over hem. Zoals die ene keer dat hij met zijn hangbuikzwijn en bord met opdruk “Boer zoekt vrouw” naar Amsterdam toog en daar een Thaise aan de haak sloeg. Een onbevestigd verhaal zegt dat de relatie een kort leven beschoren was omdat zijn vriendin niet in staat bleek achter een stoel te schaatsen toen het vroor. Daarmee voldeed ze niet meer aan zijn eisen als partner.

In weerwil van de gastvrije ontvangst wilde Johan eerst niet meewerken aan het gesprek. ,,Ik wil niet mediageil zijn. Kom maar over vijf jaar terug.” En: ,,De mensen weten alles van mij. Wat voegt dit nog toe?’’

Maar het kwam allemaal goed, want iedereen die spontaan even langskwam op zijn erf: van ‘waarzegster’ Ietje, zijn zwager die herstelt van een zware hartoperatie tot popmuzikant Midas Treub kreeg te horen dat hij mij wilde helpen om mij als nieuweling welkom te laten voelen op Vreeland. Ook de opmerking dat ik erg gesteld ben op Rogier Sluyter viel in goede aarde. ,,Want dat is een heel goed mens. Dan zit het bij jou ook wel goed….’’

Ik mocht Johan eerst niet fotograferen. Uiteindelijk kreeg ik zelfs een rondleiding om een goed beeld van hem en zijn leven te krijgen. Ook zijn bedstee die hij altijd deelt met zijn vier teckels, waarvan er een hoogzwanger is, was onderdeel van de tour die werd afgesloten met het aanbod dat ik altijd welkom ben in zijn schuur voor een leuke bijeenkomst.

Een tikje spijtig vindt Johan wel dat hij het verhaal nooit zal lezen. Het tijdperk van smartphones en computers heeft hij overgeslagen. Juf Sandra heeft hij daarom maar tot zijn personal assistant (pa) benoemd. Zij beheert de website en zorgt dat zijn wensen voor de programmering voor het festival worden uitgevoerd met een grote groep vrijwilligers.

Zijn dochter Liesbeth en zus Hetty, die naast hem wonen, houden ook een oogje in het zeil. Dagelijks maakt zijn zus ook het eten, want koken is niet aan hem besteed na zijn scheiding. Johan benadrukt nog wel dat de band met zijn vrouw weer goed is. Ze is bovendien nu gelukkig met zijn beste vriend. Elke week neemt hij zelf zijn kwakkelende broer uit Amsterdam op sleeptouw. Ze zijn dan trouwe gasten aan de stamtafel in het dorpshuis. De rest van de tijd mag hij graag benutten om ‘gekke dingen’ te doen.

Hij is apetrots op de mobiele kippenkerk waar de tientallen kippen en hanen ’s nachts veilig zijn. Een nieuw project is de bouw van een heksenhuis voor zijn toekomstige mantelzorgster.

Materiaal is genoeg voor handen na de gedwongen afbraak van zijn fort dat hij in 2015 liet bouwen voor een musical. Hij haalde daarmee zelfs de landelijke media. Maar het vergrootte ook zijn afkeer van regeltjes.

Johan streeft in zijn hart naar een vrijstaat op zijn erf. Hij is nu een boer in ruste. Anders had hij weer op de barricaden gestaan voor zijn uitstervende vakgenoten. Hij presteerde het tien jaar geleden al de Kleizuwe te laten onderlopen met melk. In die tijd sliep hij ook demonstratief op het Haagse Malieveld.

Zijn fysieke gestel dwingt hem het rustiger aan te doen. Maar in de kern is hij geen spat veranderd. ,,Ik wil graag anderen verwennen. Vooral kinderen, want dan verander ik zelf weer in een kind.’’

Komend weekeinde kan het Vreelandse grut in het westerndorp broodjes bakken, zich laten schminken, trampolinespringen, door de bagger banjeren, boomzagen, zingen bij het kampvuur, met de beesten spelen, een waarzegster bezoeken enz.

Voor de ouderen is er veel muziek en de waaghalzen mogen op een rodeostier zitten. En doe alsjeblieft een hoed op want dan maakt het allemaal nog leuker en echter, aldus Johan.

Toegang vraagt hij niet meer, maar de giften gaan allemaal naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne waar zijn dochter zich voor inzet.

Tot slot heeft Johan nog een wens. Hij heeft gehoord van het initiatief voor het Filmhuis Vreeland. Vindt hij erg tof. Of we de film O Brother. Where Art Thou? met George Clooney willen draaien? Dan pinkt hij weer een traantje weg. Ik heb beloofd de suggestie door te spelen naar de redactieraad.

Bijgaand het vlog: Johan tussen zijn beesten.

2 reacties op “Week 42: Johan Beukeboom zet het dorp weer op stelten”

  1. Erg leuk stukje over Johan. Fijn dat je hem toch zover kon krijgen om mee te werken 👍

    Geliked door 1 persoon

    1. Was kwestie van doorduwen en Oost-Indisch doof zijn. Maar de beloning was groots….

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: