Week 40: Wendela Sandberg speelt de sterren van de hemel op haar saxafoon

Wendela Sandberg van Boelens zingt graag het hoogste lied, maar ik vind het leuk met haar te mogen samenwerken bij de Sterren van Vreeland. Met haar bestuurlijke achtergrond en passie voor cultuur is ze de gedroomde voorzitter. Ze bruist van energie en stapt daarnaast ook regelmatig als vrijwilliger achter het stuur van de regiobus en bekommert zich om de natuur in haar directe omgeving aan de Alambertskade met uitzicht op het stiltegebied.

Ruim tien jaar geleden had ik digitaal al contact met Wendela. Ze was toen bestuurder en lid van het campagneteam van Streekbelangen. Ik was in die tijd een blauwe maandag lijstduwer in Oud-Zuilen om mijn vriend en latere wethouder Vital van der Horst te ondersteunen. Ik heb zelfs nog meegewerkt aan een duurzaamheidsparagraaf in het programma…. Recentelijk kwamen Wendela en ik erachter dat we elkaar min of meer al kenden. Heel geestig. Wendela is van vele markten thuis.

Ik hoefde ook niet mijn best te doen om Wendela een bijdrage te laten leveren aan Gluren bij de buren op zondag 3 juli. Met het Uni Sax Kwartet treedt ze om 13 u, 14.30 u en 16 u gedurende een half uur op. Op de buitenplaats Slotzicht van gastheer Hans Swelheim verzorgt ze met haar band een gevarieerd optreden waarin vele genres aan bod komen. Ik weet nu al dat ik daarna gauw naar de Big Bad Bruce band ga kijken. Ook met die groep musici leeft Wendela zich graag uit.

De liefde voor muziek is er bij haar thuis met de paplepel ingegoten. ,,Muziek is van kleins af aan al het belangrijkste in mijn leven’’, weet Wendela. ,,Als klein kind rende ik in Son en Breugel achter de fanfare aan. Ik ging naar muziekkampen, zong en speelde blokfluit. Maar als snel bleek ik een blazertje te zijn. Ik was nog maar 12 jaar en werd als eerste vrouw lid van het fanfare-orkest  Pro Honore et Virtute. Vanaf dat moment was ik verslingerd aan de saxofoon.’’

Tussendoor speelde ze ook niet onverdienstelijk op de hobo. Ze werd met dit instrument zelfs toegelaten tot het conservatorium. Na twee jaar besloot ze alleen door te gaan met bestuurskunde op de TH Twente. Na eerst voor het Nederlands studenten orkest te hebben gespeeld, belandde ze achter de bestuurstafel. Na eerst DE koffieconcerten op de kaart te hebben gezet, volgde op 30-jarige leeftijd de eervolle en zware benoeming tot directeur van het Rotterdamse Philharmonisch orkest. Daarna trok ze de wereld over voor de programmasponsoring van Forest Parents Plan.

In Vreeland waar ze na alle omzwervingen in 1995 neerstreek en 20 jaar geleden moeder werd van Renée kwam ze tot rust. Als ZZP-er houdt ze zich sinds ’98 met vele culturele projecten bezig. Ze begeleidde het initiatief van haar ex vriend “Maestro Jules Onthult”. Dichterbij huis doet ze de programmering van de activiteiten in het kerkje van Kortehoef en is ze de inspirerende motor achter de stichting Sterren van Vreeland. Samen met haar man Bert Ypey stopt ze ook energie in het verduurzamen van onze omgeving.

Om Wendela Sandberg van Boelens kun je dus niet heen. ,,Ik wil graag wat bereiken en kan daarom wat autoritair overkomen. Mijn valkuil is ook dat ik ongeduldig ben’’, zegt ze vol zelfreflectie.

Aan de andere kant is ze altijd te porren om muziek en plezier te maken. En daar zijn we als Vreelanders natuurlijk heel blij mee!

In onderstaand vlog licht Wendela haar liefde voor de saxofoon toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: