Week 36: Ronald Liesting kan leven van de wind (als het moet)

Voor sommigen is Ronald Liesting (65) maar een rare snijboon, maar ik bewonder hem op onze moestuin aan de Spoorlaan. Ronald is al diverse keren onderscheiden met de gouden wortel voor de mooiste tuin. Hij woont bijkans tussen zijn groente, bloemen en vijvers. En een gesprek met Ronald leidt altijd tot overpeinzingen.

Hij bewoont sinds enkele jaren een etage aan de Jan van Dieststraat. Voor zijn eten is hij vaak afhankelijk van de maaltijden en soepen die zijn buurvrouw Eus hem toestopt. En doorgaans slaapt hij maar tot 3.00 uur ’s nachts, want dan krijgt hij behoefte zaken van zich af te schrijven. Diverse gedachten en gedichten zijn terug te lezen op zijn blog www.ronald-liesting.nl.

Hij is timmerman/jachtbouwer van beroep, maar hij grijpt alleen nog naar zijn hamer wanneer hij wordt bedreigd met een lege portemonnee. Liever vertoeft hij uren op zijn moestuin om te tuinieren, te mediteren en andere tuinders te helpen.

Op zijn 14de liep hij al zonder diploma’s van huis om de kost te verdienen in de haven van Rotterdam. Hij ervoer te weinig liefde bij zijn vader. Totdat hij het tweevoudig wereldrecord surf in 1983 voor het Guiness World Records Book vestigde. In 60 uur (duurrecord) legde hij op de Rottemeren in Zevenhuizen 400 kilometer (afstandsrecord) af. De wedstrijdleiding had hem geadviseerd de poging uit te stellen omdat windkracht 7 was voorspeld. Zijn prestatie leidde tot voorpaginanieuws op de Telegraaf en een hereniging met zijn vader die uiteindelijk toch trots kon zijn op zijn zoon.

Na zijn tweede huwelijk wilde Ronald naar Nieuw-Zeeland zeilen, maar een dag voor vertrek brandde zijn schip af. En daarmee leed ook zijn tweede huwelijk schipbreuk. Ronald raakte berooid verzeild in Vreeland, waar hij werd gegrepen door de wetten van kosmos. Ronald voelt zich magnetiseur. In zijn spirituele dromen is hij overtuigd dat hij zichzelf kan genezen door de producten in de natuur. Een huisarts heeft hij al decennialang niet meer bezocht. In stilte hoopt hij dat vele dorpsgenoten op zijn landgoed, zo groot als drie moestuinen, groente plukken en genieten van het gekwaak van de kikkers in zijn vijvers.

Op 28 augustus is hij een van de deelnemers aan de tweede Verhalenverteldag in de St. Nicolaaskerk. Bijgaand alvast een voorproefje over Ronald.

Eén reactie op “Week 36: Ronald Liesting kan leven van de wind (als het moet)”

  1. Frederique Bredschneyder Avatar
    Frederique Bredschneyder

    Ronald ´´,geweldig ´´, ik gebruik Meidoorn tegen hartritme st. nissen gr Frederique tot ……?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: