Week 34: Lotta Bruijs droomt van spelen bij Ajax!

Mijn hart breekt nog altijd als ik met kinderen mag en kan voetballen. Op Koningsdag stelde het Oranje comité mij in de gelegenheid een wedstrijd blind voetballen te organiseren in een opblaasbare voetbalarena. Lotta Bruijs (10) betoverde mij die dag met haar enthousiasme en talent.

Inmiddels weet ik dat Lotta bijzonder is. Ze heeft al een klas op CSV Ridderhof overgeslagen en gaat volgend jaar naar het Roland Holst College in Hilversum waar een talentenklas wordt gestart voor hoogbegaafde kinderen. Ze schuwt een rol in een musical evenmin, maar haar hartenwens is profvoetballer te worden. Liefst bij Ajax, want ze is in Amsterdam geboren.

Sinds drie jaar woont Lotta met haar ouders en oudere zussen Emma en Hanna in Vreeland. Een mooiere plek om te wonen kan ze zich niet voorstellen. Met haar vrienden en vriendinnen voetbalt ze graag op het schoolplein of bij haar thuis in de tuin. En als het wat warmer is, springt ze graag in de kajak of op een supboard. In Vreeland is altijd wat te beleven, zo weet Lotta inmiddels.

Haar week staat grotendeels in het teken van voetbal. Ze is evenals haar zus Emma lid van VV Nederhorst. Ze traint daar twee keer per week en gaat elke vrijdag ook nog naar Amsterdam voor een training van Born to Play. Bij SV de Meer, de oude club van bondscoach Louis van Gaal, leert ze de fijne kneepjes van het spel met andere getalenteerde meisjes. Op zaterdag volgt de wedstrijd van onder 11 jaar en de rest van het weekeinde oefent ze thuis in de tuin. Heb Lotta een kleine voetbal gegeven met een moeilijke oefening om volledig de baas over de bal te kunnen worden. Begrijp van haar moeder Ulrike dat ze al heel fanatiek oefent. Zo schattig.

Het is ook vertederend om te horen hoe ze over Ajax en met name haar idool Antony praat.  ,,Antony is door zijn techniek en snelheid door niemand af te stoppen als hij zelf wil’’, zo weet ze. Lotta kan niet wachten wanneer ze straks voor de tweede keer in haar leven de magische Amsterdam Arena mag bezoeken voor een wedstrijd van Ajax. Een verjaardagscadeautje van haar vader, die alle grote stadions en muziektempels goed kent, maar dan als geluidstechnicus.

Lotta betoverde mij ook met haar fascinatie voor Johan Cruijff die ze nooit echt heeft meegemaakt. In ons familie/voetbalmuseum heb ik een speciale plek voor de beroemdste nummer 14 gereserveerd. Ooit stond ik aan de basis van de fameuze uitspraak ‘Als je niet schiet, dan kun je niet scoren’. Toen ik die opmerking van Cruijff eens vertelde aan een uitgever was dat zelfs aanleiding voor de titel van een boek over de speler van de eeuw.  Lotta verklapte dat ze die uitspraak zelfs boven haar bed wil hangen.

Het mooie en zuivere van Lotta is nog dat ze zo geniet van het voetballen. Ze heeft er alles voor over om te slagen. Deze zomer mag ze meedoen aan een voetbalkamp van de KNVB en daarna volgen nog selectietrainingen bij ’t Gooi in Hilversum. Maar als een profcarrière er niet inzit, dan wil ze zich graag inzetten voor de medemens. Een baan als oncoloog lijkt haar dan wel wat. Kortom genoeg dromen en ambities.

In het vlog nog wat actiebeelden van Lotta tijdens Koningsdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: