Week 32: Lieuwe Visscher geeft St Nicolaaskerk een magische klank

Lieuwe Visscher (1969) geeft de Sint Nicolaaskerk een magische klank als vaste bespeler van het Knipscheerorgel. Ik kan mij daarom al verheugen wanneer Lieuwe zondag a.s. vanaf 14.15 uur de gasten en deelnemers aan de Verhalenvertelmiddag verwelkomt met orgelspel. Het brengt menigeen, maar ook hemzelf vaak in hogere sferen.

En zo praat Lieuwe ook over zijn hobby die verweven zit in zijn dna. Zijn vader en mogelijk ook zijn opa bespeelden al een orgel. Een leven zonder dit instrument kan Lieuwe zich niet meer voorstellen. ,,Als kind uit een ‘goed gereformeerd gezin’ is de passie voor het orgel er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn kijk op het geloof is wel veranderd, maar ik straal nog altijd als ik achter een orgel kruip. Ik raak ook nooit uitgeleerd. Ik heb al meer dan een kwart eeuw les van Anton Pauw in de oude Bavo in Haarlem. Het was zelfs ooit een reden om in die stad te gaan wonen na mijn studietijd.’’

Met de komst van de twee oudste zonen verhuisden Lieuwe en zijn vrouw Inès naar Vreeland. En daarmee werd hij herenigd met zijn schoonouders. Vanuit Vreeland werkt hij voor zijn opdrachtgevers als zelfstandige aan systeemintegraties en proces/organisatieveranderingen. De komende tijd concentreert hij zich met teams van APG op de invoering van het nieuwe pensioenstelsel.

De computer thuis gebruikt hij om te studeren op zijn gesampelde orgel. Liever leeft hij zich in de kerk uit. Lieuwe noemt zich een freak, helaas van een uitstervend ras. Hij zegt te stralen als hij met zijn spel de gemeente kan aanzetten tot goed zingen of dat anderen emotioneel geraakt worden door de klanken van het Knipscheerorgel. Het overkomt hemzelf meer dan eens. Liefdevol praat hij over het blaasinstrument dat onlangs een ingrijpende restauratie heeft ondergaan.

Zo’n twee keer per maand ondersteunt hij de dominee tijdens de dienst met zijn orgelspel. In totaal zijn er zo’n 30 Knipscheer orgels te vinden in ons land. Naast klassieke nummers maakt Lieuwe er ook een sport van om te improviseren. Stiekem hoopt hij ook dat een van zijn drie zonen in zijn voetsporen zal treden, zodat de naam Visscher ook in de volgende generatie blijft verbonden aan de magie van het orgel.

In het vlog legt Lieuwe wat meer uit over de werking van het orgel en laat hij horen welke mooie klanken er uit komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: