Week 31: Trees en Frits Vermeer, een open boek voor ons

Deze maand trouwt mijn zwager Guy met zijn jeugdliefde Gea in Emmen. En dat heugelijke vooruitzicht verleidt mij eindelijk een blog te maken over Frits en Trees Vermeer. In hun vorige leven woonden zij ook in Emmen en runden een boekenwinkel en studieboekencentrale.

De moeder van Gea had toen een delicatessen- en wijnzaak, waar Frits graag kwam borrelen. Met veel bravoure reed hij soms zo met de fiets de winkel in. In zijn hart mist Frits zijn leven in Drenthe nog steeds een beetje, want daar was hij een man van aanzien in het bedrijfsleven en op de golfclub. In Vreeland kwam hij met Trees op jonge leeftijd tot rust en woonde hij vlak bij hun twee kinderen. Maar Frits mist wel de reuring in zijn leven.

Ook Trees kijkt met veel plezier terug op het bestieren van een boekenzaak, waar gevestigde schrijvers als Gijs Mak en Connie Palmen promotiebezoeken aflegden. Maar de meest spraakmakende boekpresentatie werd verzorgd door hun buurjongen Peter Middendorp, zoon van een eigenaar van een Blokkerfiliaal. Zijn boek Vertrouwd voordelig werd een bestseller, maar de inhoud maakte zoveel los dat de winkel te klein was om alle nieuwsgierige inwoners van Emmen een plaats te bieden.

De zus van Gea speelde onder de naam Kalinka een hoofdrol als vriendin van Peter in het boek. Tot in detail werd beschreven hoe de liefde op de Emmer Courant werd bedreven. Maar ook hoe twee buren van de ene op de andere dag van partner verwisselden. De tweede vader van Gea is helaas te vroeg overleden, maar we kunnen Frits beamen dat hij een groot liefhebber was van goede en mooie wijnen. Frits deelde diezelfde liefde met de tweede vader van Gea.

En alsof dat niet genoeg, is Anne Claire de dochter van Frits en Trees bevriend met een kennis van ons. Nog voordat we op bezoek waren geweest, had zij mij al in detail verteld hoe Frits en Trees wonen in het voormalige huis van actrice wijlen Sjoukje Hooymaayer.

Met veel plezier heeft Frits zijn dochter ondersteund bij haar bonbonzaak in Laren. Onlangs is hij met Trees naar Zuid-Afrika gereisd om de nieuwe ambitie van Anne Claire en haar man te aanschouwen. In een gehucht waar je twee uur moet rijden om de eerste winkel te zien, beheert ze samen met prinses Irene een natuurgebied. Ooit moet daar een resort met hotel verrijzen.

Vooralsnog moet Anne Claire met haar gezin nog af en toe in Vreeland vertoeven om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. En dat vinden Trees en Frits niet erg.

Onderstaand een vlog waarin Trees een pikante passage voorleest uit het boek Vertrouwd voordelig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: