Week 29: Hans Stuart kan niet zonder Vreeland

Hans Stuart (69) woont naar tevredenheid in Loenen aan de Vecht, maar zijn hart ligt nog steeds in Vreeland.  Als animator van het Filmhuis van Loenen is hij ook graag bereid ons te helpen met zijn kennis en netwerk bij de oprichting van een Filmhuis in ons dorp. Het streven is elke eerste vrijdag van de maand een mooie film te tonen in het dorpshuis.

Ik heb zelden zo’n geaarde man als Hans ontmoet. De manier waarop hij de films op de laatste vrijdag van de maand naast de kansel in de kerk van Loenen presenteert, is onovertrefbaar. Als gelovig mens leeft hij sober, puur en intens. En zonder smartphone en facebook. Het is daarom des te meer bijzonder dat hij vroeger met haar tot ver over zijn rug de hippie uithing. Ook voor kattenkwaad of het roken van een stickie was hij vroeger altijd te porren. Tegenwoordig is hij bijna dagelijks op zijn (race)fiets te zien en zweert hij bij vegetarische voeding.

In de tijd van de woningnood kon hij geen betaalbaar huis in Vreeland vinden. Hij kraakte daarom met zijn latere vrouw Netty een woning. Van het leger moest hij niets hebben, maar hij hoefde geen dienstweigeraar te zijn omdat hij werd afgekeurd.

Hans groeide met zijn zusje en broertje op in de bovenwoning aan de Lindengracht 2. Zelf zocht in 1977 al zijn heil in Loenen. Maar bij elke festiviteit in Vreeland is hij nog altijd present. Als lithograaf en vormgever ontfermde hij zich ook over de Vreelandbode. Zelfs na zijn pensionering doet hij dat werk nog steeds, maar nu vanuit huis. Maar ook de Sterren van Vreeland en andere organisaties kunnen altijd een beroep op hem doen voor vormgeving en drukwerkbegeleiding.

Daarnaast draait hij zijn hand er niet voor om de Vreelandbode in de brievenbus te stoppen bij ca 20 dorpsgenoten in Loenen die ook een Vreeland verleden hebben. ‘Ook zij zijn min of meer verbannen omdat de huizen in Vreeland zo duur zijn geworden omdat ze meestal worden opgekocht door mensen uit de grote stad’, zegt hij met spijt in zijn stem.

Hans Stuart heeft echter een groot hart en bekijkt alles van een zonnige kant en voelt zich vooral nog steeds thuis bij ons!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: