Week 28: ds Rineke van Ginkel gelooft in meer functies voor de kerk

Als geloof afvallige is het voor mij een bijzondere belevenis te mogen samenwerken met dominee ds Rineke van Ginkel (31). Rineke is sprankelend, durft buiten vaste kaders te denken en heeft een groot hart voor de samenleving. 

Een van haar ambities is het oudste huis van Vreeland ook open te stellen voor andere activiteiten dan diensten. Zodat ook niet vaste kerkgangers kunnen profiteren van de sfeer in de Sint Nicolaaskerk. En van dat aanbod/ verzoek maak ik graag gebruik.  Op zondag 24 april organiseer ik samen met Corine de Goey namens de Sterren van Vreeland een vertelmiddag. En uiteraard is ook Rineke bereid daar een bijdrage aan te leveren. Meer informatie volgt spoedig, maar save the date 24 april 14.30 uur!

Rineke zit in elk geval niet verlegen om onderwerpen. Als part time dominee houdt ze ook nog tijd over om een opleiding als brandweervrouw te volgen. Voor de module levensreddend handelen staat ze al haar mannetje in het vrijwilligerskorps van Loenen aan de Vecht. Daarnaast wil ze de komende twee jaar voor haar studie bijbelwetenschap ook nog promoveren op de betekenis van religieuze verhalen voor hier en nu. Ze richt zich daarbij op de townships in Zuid-Afrika. Tot het uitbreken van de corona epidemie werkte ze namens Kerk in actie als theoloog op Stellenbosch. Na drie en half jaar moest ze haar droombaan om ‘veiligheidsredenen’ echter opgeven.

Als ,,eeuwige twijfelaar die moeilijk kan kiezen’’ heeft ze geen spijt van haar verhuizing naar Vreeland. Ze groeide ooit op in Maartensdijk, een vergelijkbaar dorp, waar haar vader pastoraal werk verrichtte. Aan het Maartensplein in Vreeland wonen veel jonge gezinnen en daar voelt ze zich thuis met haar man Patrick. Om de week biedt hun huis ook ruimte aan twee pleegkinderen van vijf en zeven jaar oud.

De typische sfeer in de historische kerk met prachtig lichtinval en het schitterende orgel ervaart ze als een bron van inspiratie. Maar dat geldt ook voor de samenwerking met het kerkbestuur. Ze krijgt alle ruimte jongeren maar ook niet gelovigen bij de kerk te betrekken. Rineke heeft al een keer een dienst in de openlucht mogen verzorgen. En van de traditionele feestdagen maakt ze met liefde hoogtepunten met veel symboliek. En nooit hoeft ze veel moeite te doen om vrijwilligers te activeren, zoals nu met opvang van slachtoffers van de oorlog in Oekraïne in het huisje bij de kerk. 

Vreeland gelooft daarom onbetwist in het bestaansrecht van deze kerk en de passie van Rineke!

Bijgaand een vlog over de Sint Nicolaaskerk. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: