Week 25: Bert Ypey, ervaren maar jong van geest als politicus

Bert Ypey (63) of IJpeij heb ik enkele maanden geleden voor het eerst ontmoet bij een bijeenkomst over de energietransitie in het dorpshuis in Vreeland. Ik wist toen nog niet dat hij de partner is van Wendela Sandberg, de drijvende kracht achter de stichting Sterren van Vreeland waar ik mij ook voor inzet. Door corona beperkingen hebben we elkaar daarna alleen maar op afstand gegroet tijdens wandelingen over de schitterende Alambertskade waar Bert en Wendela wonen. Nu we de deuren weer makkelijker voor elkaar kunnen openen, spraken we direct af om stil te staan bij de politieke ambities van Bert.

Ik ben zelf voor het eerst lid geworden van een politieke partij (Volt), maar deze beweging doet maar aan een beperkt aantal grote steden mee aan de verkiezingen. In de tijd dat ik in Oud-Zuilen woonde had ik mij als lijstduwer verbonden aan Streekbelangen omdat ik mijn ‘voetbalmaatje’ en latere wethouder Vital van der Horst graag wilde helpen. Maar dit jaar ga ik dus stemmen op onze dorpsgenoot Bert, de nummer 8 op de lijst van D66 Stichtse Vecht.

In de politieke arena waarin ogenschijnlijk niet meer naar de argumenten van anderen wordt geluisterd en iedereen in permanente staat van oorlog met elkaar lijkt te verkeren, is de houding van Bert een verademing. En altijd gebaseerd op inhoud en waar mogelijk op zoek naar verbinding. ,,De discussie wordt vaak gevoerd op basis van emoties, waardoor verschillende meningen al snel in loopgraven tegen over elkaar staan. Dit veroorzaakt onderling wantrouwen en maakt het steeds lastiger om draagvlak te krijgen voor de maatregelen die gekozen worden om de problematiek aan te pakken’’, zo laat hij weten in zijn verkiezingspamflet.

Bert is duidelijk een man van de nuance. Als natuurkundige en data scientist wil hij zich vooral inzetten voor het klimaat- en milieubeleid. De discussie over de energietransitie heeft zijn bijzondere interesse, evenals de mogelijke aanleg van zonneweiden in onze omgeving. Bepalend daarbij is bijvoorbeeld of de uitstoot van de A2 door en langs Breukelen meegerekend moet worden met de footprint van Stichtse Vecht.

Ook in eigen omgeving heeft Bert te maken met een interessant dilemma. De Loenderveense plas voor zijn huis heeft op sommige plekken last van blauwalg dat voor stankoverlast zorgt in dit natuurgebied. Nader onderzoek heeft geleerd dat vroeger het opgehoopte vuil van Amsterdam werd geneutraliseerd door ijzer in de grond dat afkomstig was van de Utrechtse Heuvelrug. Door veranderingen in het natuurbeheer is dat niet meer het geval. Kortom hiervoor moeten nieuwe milieumaatregelen worden genomen. En Bert bijt zich graag vast in dit specifieke dossier.

Zoals hij zich ook graag als chauffeur van de buurtbus inzet voor goede basisvoorzieningen voor senioren en sociaal zwakkeren. Maar ook doorstroming van huizen voor jongeren vindt hij reuze belangrijk. In zijn hart hoopt hij zelfs de gemeenteraad te kunnen verjongen. Hij deelt graag zijn kennis, maar staat ook graag zijn plek af aan jongeren. Een man naar mijn hart dus. Om die reden stem ik dit jaar op Bert Ypey!

In onderstaand vlog vertelt Bert wat meer over zijn politieke ambities:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: