Week 20: Duim omhoog voor Martin Nuij en Bibi!

De trouwe lezers van dit blog weten inmiddels dat wonen in Vreeland een voorrecht is. Geluk is voor mij onbetaalbaar en dat realiseerde ik mij des te meer wanneer ik voorbije maanden uit mijn raam keek en mijn overbuurman Martin Nuij zag. De vrolijkheid spatte altijd van zijn gezicht af. Marie-Françoise en ik zijn ook een paar keer bij hem op bezoek geweest en werden dan zeer hartelijk ontvangen door Martin en zijn vriendin Bibi van Aalten.

Maar het leven van Martin en Bibi vinden wij ondraaglijk zwaar. Na de dood van zijn vrouw Ria in 2007 leerde Martin Bibi kennen in 2011. Na anderhalf jaar kreeg Martin een zwaar herseninfarct, raakte hij deels verlamd en verloor zijn spraak. Bibi bleef hem trouw en verzorgde hem op een ongekende wijze. Maar ook zij werd in eenzaamheid ondergedompeld in een gemeenschap die ze amper kende en met een man met wie ze non-verbaal moest leren communiceren. Tot zijn infarct was Martin nog een graag gezien man met aanzien door zijn florerende bedrijf in airco-apparatuur en andere gerelateerde producten. Ook bij de golfclub kwam hij altijd graag.

Marie-Françoise en ik kregen in korte tijd een grenzeloze bewondering hoe Martin en Bibi leerden omgaan met de hindernissen in hun leven. De duim omhoog was bijna een herkenningsteken van Martin als we hem zagen of spraken. Hij begreep alles en was bijna altijd positief. Hij genoot intens wanneer hij in zijn tuin aan de waterkant de bootjes en mensen voorbij zag komen. Wekelijks hoogtepunt was het bezoek aan horecagroothandel Hanos. In zijn rolstoel struinde hij dan alle proeverijen af en laadde de winkelwagen van Bibi vol met lekkernij. Want een lekkerbek is Martin altijd gebleven.

Het huis stond in de stille verkoop en was al snel voor de jaarwisseling verkocht. Martin heeft er vrede mee dat hij het dierbare Vreeland moet verlaten. Als compensatie woont hij nu dichterbij zijn zoon in Rotterdam en de (klein) kinderen van Bibi in Dordrecht. In Papendrecht vonden ze een mooie serviceflat met uitzicht op de Beneden Merwede en het vertrouwde Dordrecht aan de overkant van de rivier.

Toch nam Martin met gemengde gevoelens (zie vlog) afscheid van zijn fraaie huis aan de Boterweg. Wij namen afscheid door een flesje Vreeland bier mee te geven en de toezegging dat we in het voorjaar ze snel gaan opzoeken in Papendrecht. Het nieuwe adres van Bibi en Martin is: Slobbengorsweg 128, 3351 LH Papendrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: