Week 17: Joost de Haan, onze gedroomde buurman

Ik heb mijzelf bij de start van 2022 getrakteerd op het schrijven van een blog over iemand die ons de sleutel heeft bezorgd naar nieuw geluk: Joost de Haan!

In korte tijd is Joost onze gids en baken in het dorp geworden. Marie-Françoise en ik kunnen altijd makkelijk duiden waar we wonen: naast het huis van Joost de Haan aan de Voorstraat. Dan weet iedereen genoeg. Joost en zijn lieve vrouw Marlies denken groots, maar genieten van het kleine. Toen Joost deze zomer ons kwam opzoeken in Deventer om te kijken hoe wij daar leefden, verraste hij ons met een prachtig boeket bloemen, geplukt uit onze tuin. Zo subtiel en attent.

Zoals wij ons ook al maanden verheugen onze gedroomde buren te mogen fêteren met een etentje in Auberge de La Mole in Zuid-Frankrijk. Ons gezin bewaart dierbare herinneringen aan een bourgondische lunch in het zonovergoten dorpje op weg naar St Tropez. La Mole bleek later ook het favoriete restaurant te zijn van Joost en Marlies. Op die magische plek willen we dit jaar vieren dat we in Vreeland mogen wonen onder hetzelfde dak als van Joost en Marlies.

In de tussentijd bouwen we onze vriendschap verder uit met leuke afspraken, zoals onlangs op de Dutch Design Week in Eindhoven. We verkneukelen ons daarnaast wanneer Joost bij mooi weer met zijn ‘snoek’ over de Voorstraat zoeft. Standaard met een zonnebril op en een grote grijns op zijn gezicht. Hij is voor ons dan altijd de Jack Nicholson van Vreeland. We kunnen niet wachten om een miniscript te maken en dit beeld voor eeuwig vast te leggen in een filmpje.

Zoals we ook altijd aan zijn lippen hangen wanneer hij praat over zijn vorige leven als architect, nota bene bij VVKH dat ooit bijna tegenover het Leidsch Dagblad was gevestigd. De krant waar mijn overleden vrouw Conny Smits en ik ooit werkten. Onbewust kenden we elkaar dus al…

Sinds onze verhuizing krijgen we een ‘inburgeringscursus’ van Joost. Hij praat ons bij over tradities van het dorp, de rol en functie van de Dorpsraad en attendeert ons op bijzondere mensen die er wonen onder het motto ‘Mi casa es su casa’ (mijn huis is jouw huis). Daarnaast is Joost beduidend vaardiger met hamer en boormachine dan ik. Menig klusje heeft hij al belangeloos gedaan om ons huis nog meer te verfraaien. #onbetaalbaar #lief

Het is duidelijk dat wij erg zijn gesteld op Joost (en Marlies). Vandaar dat we onlangs een lunch organiseerden en zijn vriend Paul Fagel vroegen een aubade met saxofoon uit te brengen met het nummer My Funny Valentine, zie video.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: