Week 14 (14-21 december): Dieuwer Elema geeft Vreeland energie

De wegen van Dieuwer Elema en mij kruisen elkaar al op vele wegen tijdens mijn ontdekkingstocht door Vreeland. Dieuwer is weliswaar gepensioneerd als maatschappelijk werker en creatief therapeut, maar bruist nog van energie. Ze kan zich nog steeds verbazen en verwonderen. De mooiste eigenschap om eeuwig jong te blijven.

Dieuwer bracht mij in contact met de Sterren van Vreeland, waar ik mij direct als een vis in het water thuis voel. Deze denktank voor plannen en activiteiten om ons dorp aantrekkelijk te maken met het aanwezige talent is een uitvloeisel van het 750-jarige bestaan van Vreeland.

Deze maand kwam ik er achter dat Dieuwer ook actief is op de moestuin aan de Kerklaan waar ik een stukje grond mag gebruiken om te experimenten met fruitstruiken. En dat was een mooie aanleiding om Dieuwer eens wat beter te leren kennen.

Ik weet nu dat Dieuwer een fenomeen is in het dorp. Ze heeft zich deze eeuw laten herscholen als kunstenaar. Haar werk (vooral ruimtelijke landschappen) hangt inmiddels bij tientallen families aan de muur in Vreeland. Zelf is ze de tel al kwijt. Als de omstandigheden het straks weer toelaten dan trekt ze er graag met een groep liefhebbers met een ezel en kwast op uit om te schilderen aan de oevers van de Vecht. Ook is ze nauw betrokken bij de Kunstronde in deze streek.

Ondernemend als ze is, kruipt ze regelmatig achter het stuur van haar camper om naar haar -door aardbevingen geteisterde- geboortedorp Huizinge te rijden. Op het erf van de familieboerderij in Groningen komt ze nog altijd graag om te genieten van het weidse uitzicht. Aan Vreeland is ze echt verknocht geraakt.  Als creatief therapeut heeft ze thuis in haar praktijk menig kind mogen helpen. Ook in het asielzoekerscentrum in Crailo en in het speciaal onderwijs was ze vroeger vaak te vinden. Door een reeks bezuinigingen werd ze gedwongen haar energie in andere maatschappelijke doelen te stoppen.

Onder het motto ‘doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent’ zet ze zich al enkele jaren in voor de Rotary. Zo werft ze jaarlijks gelden voor de bestrijding van polio. Maar ook de stichting leergeld kan op steun van de Rotary rekenen om kinderen die wat minder bedeeld zijn, een handje te helpen.

Omdat Dieuwer niet stil kan zitten, bemoeit zich met liefde om het dorpshuis nieuw leven in te blazen, maar denkt en praat ze ook mee over een nieuwe busverbinding tussen Vreeland en Loenen, gerund door vrijwilligers. ,,Op die manier kunnen mensen tot op hoge leeftijd hier blijven wonen en hebben ze de mogelijkheid met de bus naar de huisarts te gaan. Want de meeste voorzieningen zijn hier helaas verdwenen.’’

Daags na ons gesprek ontvang ik nog een appje van Dieuwer dat ze al enkele vriendinnen bereid heeft gevonden om mee te denken over een kleinschalig filmhuis. Ik moet maar aangeven wanneer ik daarmee wil beginnen. Zo bijzonder is Dieuwer dus!

Bijgaand een kort gesprekje:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: