Week 13 (6-13 december): Positieve Gezondheid inspireert Irmgard Michielsen

Met Irmgard Michielsen heb ik een 100 procent match als het gaat hoe we de gemeente Stichtse Vecht, en in het bijzonder Vreeland, kunnen inrichten als een Blue Zone gemeenschap.

Irmgard had mij via de sociale media een tijdje geleden al gespot. Na een zoom meeting ontmoetten we elkaar onlangs bij mij thuis om verder te praten over onze ambities. Als voorzitter van de Seniorenraad Stichtse Vecht zoekt zij vooral beleidsmatig naar aanknopingspunten om senioren betekenisvol ouder te laten worden.

Haar organisatie richt zich daarbij op de volgende thema’s:

– wonen en senioren, kennis delen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen

– meer en beter te laten bewegen

– het verbeteren van de leefomgeving

– het creëren van sociale contactplekken om eenzaamheid te voorkomen

– het stimuleren van zingeving en mentaal welbevinden in samenwerking met huisartsen.

Positieve Gezondheid

Irmgard laat zich daarbij graag inspireren door de beweging Positieve Gezondheid. Ook daar ben ik fan van. Heb zelfs een opleiding gevolgd om anderen enthousiast te krijgen voor die filosofie. Door positieve gezondheid leer je vooral te kijken naar wat mogelijk is en leer je te ontdekken wat je graag doet en nog kan doen, ondanks leeftijd en eventuele handicaps. Zeker in dit corona tijdperk is dat heel actueel (helaas).

Waar Irmgard haar talenten en energie inzet aan de beleidsmatige kant, zoek ik vooral naar de praktische uitvoering. Ik ben daarom niet ingegaan op haar verzoek toe te treden tot het bestuur. Maar ik verheug mij er wel op straks samen te werken, maar dan niet alleen met de Seniorenraad, maar ook met jongeren. Een van de principes van de Blue Zones is dat mensen in die gebieden (o.a. dorpje in Sardinië) heel oud worden omdat jong en oud samenleven en elkaar verzorgen, ouderen tot aan hun dood blijven werken, gezond eten (voornamelijk vegetarisch) en veel bewegen. Vaak zijn ze ook nog een tikje spiritueel. Ook dat spreekt mij erg aan.

Sterren van Vreeland

Ik kan niet wachten straks eindelijk activiteiten te mogen organiseren die dit gedachtegoed verder uitdragen. Ik ben daarom ook blij dat ik mag meedoen met de Sterren van Vreeland om mijn droom wat concreter te maken, zodra we elkaar weer mogen ontmoeten.

Onderstaand een korte presentatie van Irmgard, die vele tientallen jaren in de zorg heeft gewerkt als fysiotherapeut in het ziekenhuis en daarnaast een grote liefde ontwikkelde voor de (paramedische) verzorging van paarden. En ook Irmgard is verknocht aan Vreeland!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: