Week 8 (28 oktober- 4 november): Arie van Wijhe is niet samen te vatten in een boek!

Arie van Wijhe heb ik onlangs voor het eerst gesproken bij de viskraam van Jan Karregat. Hij vertelde zoveel dat het bij mij ging dazen. Vorige week had ik een ontmoeting van meer dan twee uur nodig om te zien en te voelen hoe bijzonder Arie is. En te begrijpen dat hij al vele boeken heeft kunnen schrijven over zijn leven.

Twee levens

Arie heeft al twee levens geleid. Tot zijn 16de ging hij als Arie Versluijs door het leven. Per toeval kwam hij er toen achter dat dit niet zijn echte naam bleek te zijn. Zijn moeder biechtte later op dat hij een andere biologische vader had. Vorige maand maakte hij in Zweden ook nog kennis met een andere (half) broer.

Alles wat Arie doet, doet hij intensief. Zijn liefde voor zijn (klein) kinderen kan bijna verstikkend zijn. Tijdens een vakantie in Amerika had hij ooit zoveel heimwee naar een kleinzoon dat hij maar besloot al zijn (klein)kinderen en aanhang naar Florida te laten overkomen. Het kostte hem negenduizend euro, maar dat was het hem waard. Tegenwoordig moet Arie wennen aan het idee dat zijn kinderen ook op eigen benen willen staan. Dat valt hem zwaar.

Van DOS naar FC Twente

In zijn sportieve leven overtrof Arie zich op vele fronten. Hij speelde betaald voetbal bij DOS maar na de fusie tot FC Utrecht volgde hij zijn maatje Eddy ‘de Keu’ Achterberg naar FC Twente in de hoop in Enschede meer speeltijd te krijgen. Zijn vrouw en jeugdliefde Ria voegt daar graag relativerend aan toe dat haar man vooral in het tweede speelde. Arie reed daarnaast twee keer de Elfstedentocht. Bij een huldiging werd hij ooit verward met de fameuze “Dolle” Dries van Wijhe.

Op 40-jarige leeftijd ontdekte Arie ook nog het wielrennen. Hij was bij de lokale omlopen een vaste gast op het podium maar stopte van de ene op de andere dag toen de nationale top niet meer bereikbaar voor hem bleek te zijn.

Als jurist werkte hij als facilitair directeur bij de studio’s van Joop van der Ende in Aalsmeer en was hij bij tal van fusieprocessen betrokken als interim-directeur. Menig managementboek schreef hij over zijn ervaringen, maar het meest voldoening gaf hem het schrijven over zijn (klein) kinderen. Met name het boek over zijn autistische dochter, die de sterren van het dak heeft gezongen met Trijntje Oosterhuis in een vol Carré.

Invaller bij The Shoes

Zelf speelde hij niet onverdienstelijk op zijn gitaar en mocht hij zelfs een tijdje invallen bij de fameuze band The Shoes, bekend van de hit Na na na.

Op zijn fraaie woonboot aan de Vecht in Vreeland kijkt Arie nog even terug op zijn leven dat nooit saai is….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: