Week 2 (10-17 september): Veldlof, het groenteparadijs van Vreeland

Mijn passie voor voeding en gezondheid laat mij ook met extra belangstelling speuren door Vreeland. Het eetcafé Mevrouw Daalder hebben wel al snel ontdekt door de sfeer, maar ook door de wisselende kaart. Gaby Daalder en chef-kok Jeffrey Koopmans maken er een sport van de lekkerste vegetarische gerechten voor te schotelen. Ze verdienen nu al alle lof door de vegetarische menu’s het meest prominent op de kaart te zetten.

Levering aan sterrenrestaurant

Voor heel bijzondere momenten gaan we zeker ook een keer naar sterrenrestaurant de Nederlanden dat de (soms vergeten) groente betrekt bij de biologische kwekerij Veldlof van Marjolein aan de buitenkant van het dorp. Voor het tweede blog ben ik enkele keren bij haar op bezoek geweest in haar groene snoeptuin, met meer dan 50 verschillende groenten op een stukje van een halve hectare. Heb direct tot het einde van het jaar een abonnement genomen op een wekelijkse tas (seizoen)groente, die ik elke vrijdag kan ophalen.

Marjolein heeft inmiddels ruim 25 abonnees en wil dat de komende jaren verdubbelen. Uiteindelijk kan ze 100 gezinnen duurzaam en biologisch voeden met de opbrengst van Veldlof. Sinds kort heeft ze steun van Bert, een kunstenaar die zich net als zij wil omturnen tot boer.

Gewerkt op Tbs-inrichting

Marjolein studeerde sociale wetenschappen en criminologie en werkte in een jeugd en Tbs-inrichting. Na de dood van haar vriend Hugo herschikte ze haar leven en ambities. Ze ontdekte tuinieren en verdiepte zich in de kunst groente te kweken met maximale nutriënten en mineralen – zonder chemicaliën. Kunstmest is daarom uit den boze. Insecten verjaagt ze door kool- en pimpelmeesjes te lokken die rupsen eten. Zodat de koolsoorten niet meer worden aangetast. Een nest voor een torenvalk is gebouwd in de hoop dat daarmee de muizen worden verdreven.

Een bezoek aan Veldlof voelt aan als een wandeling door een stukje paradijs van Vreeland. Ik heb mij al laten verleiden te koken met patisson waar ik nog nooit van had gehoord. Sinds deze week kan ik mij wekelijks verheugen op het bezoek aan de kwekerij aan de rand van het natuurgebied de Nes en aan koken met mooie, gezonde en heerlijke groente. Nu al spannend om straks een snijbiettaart te bereiden. Wat zal mijn grote inspirator Rob Baan van KoppertCress trots op mij zijn…

Bijgaand het videoblog over Veldlof:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: