Week 46: Andries Nieuwland blijft graag in zijn zone voor het golf…

(c) Lieve Nieuwland

Ik was zelfs een tikkeltje trots toen mijn buurman Andries Nieuwland (53) mij deze maand spontaan meldde dat hij op het NK golf voor 50 plus als negende is geëindigd. Vorig jaar was hij 34ste. Zelf was hij nog meer verguld met de 306 punten die hij vergaarde voor zijn ranking in de orders of Merit. Ik sluit niet uit dat Andries stiekem droomt dat hij ooit als 65 plusser voor het nationale team mag uitkomen.

Ik kreeg daarna tot in detail uitgelegd hoe hij in zijn zone wil en moet golfen. En dat typeert Andries, denk ik. Hij golft zeer toegewijd. Zijn handicapnotering van 0 nuanceert hij direct door op te merken dat er al vele Nederlanders zijn met een positieve notering. Hij is daarentegen trots op zijn zoon Jimi, zijn toekomstige troonopvolger als veelvoudig clubkampioen van Old Course in Loenen aan de Vecht. ,,Maar daar heeft hij nog wel even een weg voor te gaan’’, zegt hij er in een adem bij.

Golfen is verweven in het DNA van de Nieuwlands. Andries raakte door zijn ouders er mee besmet. Op zijn 12de mocht hij al de heilige greens van Engeland betreden met zijn handicap van 12… Ook heel bijzonder voor een kind.

In zijn ouderlijke omgeving van Rotterdam speelde hij golf, tennis en hockey, maar ontwikkelde hij ook een ongekende passie voor voetbal. Eerst bij Excelsior, maar toen een boezemvriend hem met een aandeelhouderskaart van stadion de Kuip eens naar Feyenoord meenam was hij voor altijd verkocht. Menig wedstrijd bezoekt hij live. Anders kijkt hij met verbeten blik naar de tv wanneer zijn club in actie komt. Het taalgebruik is dan soms ongebruikelijk voor iemand die speelt volgens de etiquette van de golfsport en partner is van Providence Capital. Zijn organisatie opereert notabene in de corporate wereld van fondsen en vermogende families.

Juist die duale houding in zijn leven vind ik zelf meer dan grappig. Andries beschouwt zichzelf als een diehard Feyenoord-supporter, diehard corporate en golfer. Op dat moment raakt mijn mobiel in de brandende zon oververhit. We verplaatsen ons gesprek naar een koele plek waar Andries zich verkleedt tot Feyenoordsupporter. In het Gouden Gids tenue waarin Johan Cruijff ooit het landskampioenschap van Feyenoord vierde, vervolgen we het interview over zijn band met (te)Vreeland.

Eigenlijk wilde zijn vrouw Anouk het huis aan de Singel op de Bloemenmarkt in Amsterdam nooit verlaten, maar Andries en later Anouk werden in 1998 verliefd op een huis aan de Klapstraat in Vreeland. Hun toenmalige buurman Floris Slaghek en inmiddels vriend vertelde dat hij geen tuin heeft, maar het hele dorp als zijn tuin zag. En dat maakt Vreeland ook voor Andries zo bijzonder. Sinds 2013 bewonen ze de oude bakkerswoning van het dorp, naast ons huis. De drie kinderen wonen inmiddels in Amsterdam, maar zijn nog vaak op het vertrouwde honk te vinden. Andries en Anouk trekken zich daar graag terug, maar zijn daarentegen allerhartelijkst en heel sociaal. Een glas wijn of thee wordt altijd spontaan ingeschonken bij een toevallige ontmoeting.

Een ideale buurman die bijzonder is…

In onderstaand vlog betuigt hij zijn liefde voor Feyenoord, toevallig ook de favoriete club van onze kinderen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: