Week 23: Willem-Jan van Loon: forza NEC!

Onlangs tijdens een etentje in ons favoriete eetcafé Mevr. Daalder kwam ik in contact met Willem-Jan van Loon (34). Per toeval ving ik op dat hij een geboren en getogen Nijmegenaar is. Dan spits ik bijna automatisch mijn oren, want een van mijn afwijkingen is dat ik als kind fan ben van NEC Nijmegen, hoewel ik nooit in de buurt van de deze voetbalclub heb gewoond. En wat blijkt? Ook Willem is fan van forza NEC. Mooie aanleiding om in ons familie/voetbalmuseum te praten over onze gemeenschappelijke passie.

Door zijn vader kwam Willem-Jan voor het eerst in de Goffert, hoewel hij de meeste tijd versleet op de velden van hockeyclub Union. Tot op overgangsklasse niveau verdedigde hij de kleuren van die vereniging. Zijn vader is als makelaar (Strijbosch & Thunnissen) al die tijd lid geweest van de businessclub van NEC en dat bood Van Loon jr de kans af en toe een bitterbal mee te eten na een thuiswedstrijd. Vooral de sfeer op de tribunes bij de derby tegen ‘aartsrivaal’ Vitesse sprak Willem-Jan aan. Doelman Dennis Gentenaar, Jeffrey Laiwakabessy en Edgar Barreto ziet hij nog altijd als zijn helden.

Na een omweg via vier verschillende scholen in Nijmegen bekeerde Willem-Jan zich als student. Hij studeerde commerciële economie in Amsterdam. Op de Wallen woonde hij – naar later bleek- op een steenworp afstand van mijn zoon Bart die tot zijn studententijd ook altijd met mij bij NEC te vinden was. Ze zullen elkaar ook ongetwijfeld zijn tegengekomen bij het Amsterdamsch Student Corps.

Sinds enkele maanden woont Willem Jan met zijn vriendin, die een dezer dagen bevalt, in de voormalige fysiotherapiewoning aan de Fetha. Door een nichtje die in de buurt woont, raakte ze gecharmeerd van het wonen op het ‘platteland’. In Amsterdam waren ze gewend geraakt aan dronken Engelsen op straat, hier moeten ze nog wennen aan de ganzen die over hun huis scheren. Willem Jan kampeert nog een beetje tussen de verhuisdozen in zijn huis, maar hij voelt zich er al thuis.

Al pratend over NEC ontdekten we meer dwarsverbindingen. Innovatie is ook zijn DNA. In 2016 richtte Willem-Jan het bedrijf Beamler op, een soort Booking.com voor 3d printing. Samen met acht andere partners bedient hij vooral bedrijven in de medische sector en ruimtevaart. Maar ook een concern als Black & Decker laat vaak prototypes bij Beamler maken. Het jonge bedrijf Beamler is al in 40 landen actief en heeft een grote toekomst nu het ‘westen’ minder afhankelijk van China wil zijn. Cruciale onderdelen kunnen nu relatief snel en dichtbij worden geproduceerd.

We spreken af dat we dit jaar samen naar NEC gaan, zodra Willem-Jan wat meer is gesettled met zijn vriendin die als klinisch psycholoog aan de VU Amsterdam werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: