Week 18: We moeten zuinig zijn op onze Aloys!

Dagwinkel Aloys Hageman aan de Voorstraat in Vreeland koester ik. Het is de charme van een ‘verlaten dorp’ dat er nog een kruidenier is. Het woord kruidenier beschouw ik in dit geval als een geuzennaam. Aloys is overigens veel meer dan dat.

Elke ochtend tussen half zes en zes uur staat hij al op om de winkel te laten bevoorraden. En pas na 6 uur sluit hij de deuren voor de enkele honderden klanten die hij wekelijks mag ontvangen.

Aloys en zijn vertrouwde rechterhand Monique die na haar verkering in Vreeland is blijven plakken zijn het vertrouwde gezicht in de winkel. Liefst zou hij op zaterdag nog extra handjes willen inhuren, zodat hij die dag kan benutten zijn boekhouding bij te werken. Winkelpersoneel is echter zeer schaars beschikbaar…

Angst voor Corona, klanten op afstand, werken achter een scherm bij de kassa en het dragen van een groot masker hebben inmiddels hun sporen achtergelaten op Aloys. ,,Het is er niet gezelliger op geworden. We zijn deze situatie meer dan zat’’, zo verzucht hij. Tot overmaat daalt zijn omzet, want nogal wat dorpsgenoten kiezen in deze tijd voor het gemak van thuisbezorging door de grote supermarkten.

Aloys verdient daarom een opsteker. Ik wil hem weer laten blozen van trots, zoals die ene keer toen hij een hoofdrol vervulde in een tv-spotje. Ik zou het erg spijtig vinden wanneer we Aloys niet meer zouden hebben met zijn dagwinkel. Ik kom er regelmatig en reserveer bewust een deel van ‘mijn huishoudgeldpotje’ voor inkopen bij mijn straatgenoot.

Graag maak ik -bij wijze van uitzondering- reclame:

  • Het brood van Vooges dat in de dagwinkel ligt is echt beter dan van menig supermarktketen. Althans vind ik.
  • Ik eet weinig vlees, maar als ik dat doe betaal ik liever iets meer voor het vlees van Aloys uit de vriezer. Dat komt van een boer uit Loenersloot en is ook nog biologisch en lekker.
  • Ik heb de ansichtkaarten van Dieuwer Elema in de winkel ontdekt en als fan van Vreeland gebruik ik ze regelmatig om te versturen naar familie en vrienden.
  • En dat geldt ook voor het Vreelands biertje. Als ik het meeneem voor anderen buiten het dorp krijg ik altijd een glimlach cadeau.
  • De zuivel van Aloys staat standaard bij ons de koelkast want die is prima.
  • Ik heb ook diep respect dat Aloys er alles aandoet om verse producten te hebben. Ik sta zelden voor een leeg schap. De gangbare groente is bijna altijd beschikbaar.
  • En sinds kort ben ik ook groot fan van Kees Beelaerts van Blokland. Het is daarom een heerlijke gedachte dat ik zijn appelsap en appelcider nu standaard in huis heb omdat Aloys deze streekproducten verkoopt.
  • Voor het gesprekje werd ik ook nog geattendeerd op pannenkoekmeel van onze korenmolen de Ruiter. Ik bak zelden pannenkoeken, maar dat ga ik binnenkort eens doen voor onze kinderen onder het motto ‘support de lokale middenstand’.
  • En uiteraard heb ik al de lokale vlag bij Aloys al aangeschaft, want bij elk toekomstig dorpsfeest moet natuurlijk deze vlag uitgestoken kunnen worden.
  • Ook het postagentschap is superhandig.

Alsof hij nog genoeg tijd en energie over heeft, zet Aloys zich ook nog in voor de bedrijfsvereniging Vreeland en is hij penningmeester van de lokale turnvereniging. ,,Maar ik ben zelf zo stijf als een plank.’’  Voor mij is hij nog lenig van geest. Ga zo door dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: