Veel belangstelling voor zonnepark in Vreeland

Ook Vreeland krijgt vroeg of laat te maken met investeerders die agrarische grond opkopen voor de aanleg van zonneparken. Wat betekent dat voor onze samenleving, ook in het licht van snel stijgende energieprijzen?

Afgelopen week organiseerde een drietal betrokken inwoners onder leiding van Reinko Abels in het dorpshuis een informatie-avond met als doel te peilen of meer bewoners hier actief over mee willen praten en denken. De onverwachte goede opkomst maakte duidelijk dat daar behoefte aan is.

Boer Vincent de Graaf verklapte dat investeerders het erf bij hem al platlopen met aanbiedingen om grond van hem te kopen of te huren. Biedingen van 7x de waarde van agrarische grond zijn geen uitzondering. In dat geval moet de grond minimaal twintig jaar worden gehuurd. Vincent twijfelt nog of hij zijn toekomst als boer wil opgeven door grond af te stoten. De druk om te verhuren wordt voor hem en zijn collega boeren echter met de week groter.

Op landelijk niveau waarschuwt prof. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit, voor deze ontwikkelingen. Hij constateert dat buitenlandse investeerders de meeste zonneparken al in handen hebben. Zij strijken daarmee de subsidies op die eigenlijk voor de regio zijn bedoeld. Het gaat inmiddels om meer dan een miljard aan subsidies. Rotmans hoopt nu dat regionale energie coöperaties worden opgericht zodat er minder geld naar het buitenland lekt.

De gemeente Stichtse Vecht speelt ook een belangrijke rol, maar lijkt zijn troeven nog niet te willen tonen. Grote windmolens zijn inmiddels taboe, maar het wijzigen van bestemmingsplannen voor het aanleggen van zonneparken verloopt nog niet snel. Tegelijkertijd voelt ook Stichtse Vecht de druk om meer en beter mee te werken aan de klimaatdoelstellingen om Nederland energieneutraal te maken. Op dat gebied behoort ons land tot de achterhoede van Europa. Ook de rapportages van het KNMI over de sneller stijgende waterspiegel als gevolg van klimaatveranderingen zijn erg zorgelijk.

Op de informatie-avond werd duidelijk dat de aanwezigen geïnteresseerd zijn mee te denken over de uitdagingen waar ons land en dus ook onze gemeente voor staat. Een mogelijkheid die werd geopperd is ‘Vreeland’ te laten aansluiten bij de energiecoöperatie 2030 Stichtse Vecht en krachten te bundelen. Daarmee krijgt Vreeland ook de kans mee te praten en mee te denken over de energietransitie. Eventuele baten kunnen dan eventueel terugvloeien naar de lokale samenleving. Daarnaast is het belangrijk een vinger aan de pols te houden als het gaat om gebied- of horizonververvuiling.

De overheid vindt het belangrijk wanneer burgers participeren in dit soort vernieuwingen. Dat zorgt voor draagvlak.

Door samen op te trekken kunnen burgers regie krijgen bij de aanleg van een eigen zonnepark, het adopteren van zonnepanelen op publieke daken, gezamenlijke inkoop van materiaal en kennis, maar ook aandacht vragen voor de natuurwaarden enz.

De initiatiefgroep wil graag in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn, maar ook wat wij als inwoners van Vreeland willen. Ben je geïnteresseerd mee te denken of mee te praten, stuur dan een berichtje naar energietransitievreeland@gmail.com of meld je aan als Twitter volger van @ETVreeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: