Week 5 (4-11 oktober): Visboer Jan Karregat geeft Vreeland kleur en smaak!

Een quizvraag wie de voetballende neef van visboer Jan Karregat is, leverde mij een karrenvracht aan nieuwe kennis op. Afgelopen vrijdag werd Olaf Morel getrakteerd op een zalige haring, waar ik als ex-AD journalist van smulde, voor zijn goede antwoord dat ex-international Keje Molenaar en Jan neven zijn. Later dit jaar ga ik ook nog met mr Adidas, Piet Korteweg, vis eten, want hij was eigenlijk buitendorps winnaar.

Theater van de lach

Jan maakte veel los bij mij en de groep omstanders die naar de middag vorderde steeds groter werd. Zijn viskraam veranderde in het theater van de lach. Of je nu over de moeilijke cryptogrammen praat, de intelligentie van zijn trouwe politieke klant in de Jordaan of zijn sportieve talenten als schaatstrainer, tafeltennisser of voetballer en de beste paling van het land. Over elk onderwerp kan Jan eindeloos boeiend praten. En als je een keer een praatje bij hem maakt, dan weet hij de volgende keer je voornaam al. Ongeacht of hij met zijn viskraam op Vreeland, in Breukelen (diwodo), Nigtevecht (vrijdagochtend) of op de Amsterdamse Westermarkt (maandag) staat. Onderschat Jan dus niet. Hij is een fenomeen waar we trots op mogen zijn.

Ik weet nu dat Ard Schenk op latere leeftijd ook het rijden op de klapschaats beheerst, dankzij Jan. Dat zijn neef Keje als voetballende advocaat de moeilijkste cryptogrammen kan oplossen, maar eigenlijk in elke sport uitblinkt; van biljarten tot tafeltennis. Jan zal nooit meer op de bluf Keje tien punten voorsprong geven met een partijtje pingpong want dan gaat hij “eraan”, weet hij nu.

Lekkerste paling

En als je wilt genieten van de lekkerste paling dan krijg je gratis les hoe je de paling moet opzuigen bij de kraam van Jan. Succes verzekerd.  Tot slot was Jan geen onverdienstelijke spits. Hij reikte tot het tweede elftal van FC Volendam, speelde met toppers als Johan Steur en Pier Tol, maar stopte op zijn hoogtepunt. Hij maakte eens vier keer goals op rij totdat hij een strafschop mocht nemen en de moeder van de keeper hem smeekte niet nog een keer te scoren. Uit medelij schoot hij de bal naast. Zijn trainer beloonde hem met een schorsing van vier wedstrijden omdat hij niet professioneel genoeg zou zijn. Subiet stopte Jan met voetballen bij FC Volendam. Een echte Volendammer dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: